Tu znajdziesz bajeczne dania i smaku i zapachu

Jabłka uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców. Według wielu badań osoby spożywające jabłka regularnie są nawet o połowę mniej narażone na wystąpienie wielu chorób. Nic więc dziwnego, że te owoce są powszechnie wykorzystywane w kuchni. Bywają jedzone na surowo, jednak często są też pieczone lub dodawane do deserów. Niemniej jabłka można także gotować. Jak ugotować jabłko i do czego je wykorzystać? Podpowiadamy, jak przyrządzić jabłka gotowane w poprawny sposób. 

Jabłka i ich właściwości

Jabłka określane są czasami mianem superowoców. Zawierają bardzo wiele witamin i składników mineralnych, takich jak m.in.:

  • beta karoten, 
  • fosfor, 
  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo, 
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B. 

Są także bogatym źródłem błonnika i antyoksydantów. Pomagają również w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji oraz w procesach trawienia. Należą do najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, nie tylko przez właściwości prozdrowotne, ale też ze względu na ich niską cenę i łatwą dostępność. Są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz sztuce kulinarnej na całym świecie. Nasz kraj jest w czołówce producentów jabłek. Również spożycie tych owoców w naszym kraju jest znaczące. Spożywamy je w całości, lubimy też jabłka gotowane, czy na parze.

jabłka

Jabłko – pieczone, smażone i gotowane

Jabłka najczęściej są spożywane na surowo. Można jednak eksperymentować w kuchni i przyrządzać z tych owoców wiele potraw. Najpopularniejszym sposobem wykorzystania tych owoców w gotowaniu jest przeznaczanie ich na ciasto. Jabłka mogą być także zapiekane w całości lub kawałkach z różnymi dodatkami. Do czego jeszcze przeznacza się te owoce? Można przykładowo usmażyć z nich mus do ryżu lub makaronu. Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie z jabłek kompotu i podanie go do obiadu zamiast soku. Do tego będą nam potrzebne jabłka gotowane.

Jak ugotować jabłko?

  1. Umyj i obierz jabłka ze skórki, pokrój na niewielkie kawałki i usuń gniazda nasienne. Jeśli gotujesz w całości, pomiń ten krok.
  2. Zagotuj niewielką ilość wody w garnuszku. Jabłka można też zalać wodą i zacząć gotować.
  3. Gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Czas gotowania jabłek zależy od tego, jak bardzo są twarde. Tak przygotowane jabłuszka można np. zmiksować z bananem i podać jako deser. 

Jak widać, gotowanie owoców takich jak jabłka nie jest specjalnie trudne. Można także ugotować jabłka na parze przy użyciu specjalnego sitka lub parowaru. Sposobów jest wiele, a każdy z nich nieco inaczej wpływa na smak owocu. Warto eksperymentować, aby znaleźć smak, który najbardziej nam odpowiada.

Jak długo gotować jabłka

To zależy od stopnia ich twardości, ponieważ miękkie jabłka szybciej się rozpadną. Powinno zająć to ok. 25-30 min. Twardsze jabłka lepiej przykryć podczas gotowania, jednak jeśli są miększe nie trzeba tego robić. A ile czasu trzeba gotować jabłko w parowarze? Zwykle wystarczy 15-20 min od momentu zagotowania wody. Czas przyrządzania w parowarze zależy także od wielkości owoców. Oczywiście im większe jabłka, tym więcej potrzebują czasu, aby zmięknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *